Obeležen Međunarodni dan dečje knjige

54

Medjunarodni dan dečje knjige, 2. april, obeležen je u Gradskoj biblioteci Novog Sada. Rukovodilac Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke, Katarina Novaković, istakla je, u razgovoru za Dunav televiziju, da  je Svetski dan knjige za decu, datum kada slavimo dečju literaturu i sve lepe trenutke koje provodimo čitajući.Važno je, kako je navela Novaković,  da se deci, od najranijeg uzrasta, razvije ljubav prema knjizi.

Drugog aprila 1805. godine u Danskoj je rodjen Hans Kristijan Andersen, slavni dečji pisac. Njemu u čast, i u čast pisanoj reči za decu, u svetu i u našoj zemlji, se od 1967. godine, 2.april obeležava kao Medjunarodni dan dečje knjige. Na ovaj dan ukazujemo na značaj knjige za decu, i važnost razvijanja ljubavi prema knjizi u najranijem dobu.Svetski dan knjige za decu datum je kada slavimo dečju literaturu, kao i sve lepe trenutke koje provodimo čitajući.

Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu, ima veoma bogat , raznovrstan i kvalitetan fond knjiga za najmladje sugrađane.

Gradska biblioteka u Novom Sadu,  prati želje dece i sve knjige koje se nalaze u fondu pažljivo su odabrane, kvalitetne i prate dečiji svet.Izjava- Katarina Novaković- rukovodilac Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Novi Sad

Dečje odeljenje bilioteke u Novom Sadu, nedavno je obeležilo i proslavilo 69. rodjendan.

U čast Svetskog dana knjige za decu, a u cilju razvijanja i negovanja  ljubavi   prema knjizi, dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu raspisalo je, četvrtu godinu zaredom,  konkurs pod nazivom „ Od deteta do poete“. Reč je o veoma lepom i velikom , poetsko- literarnom konkursu za decu uzrasta do 14 godina, čiji je cilj da se deca podstaknu da što više čitaju i pišu pesme. Naša draga sagovornica,  Katarina Novaković,podsetila je ,ovom prilikom, na reči pisca Majkla Morpurga-  „deci treba obezbediti dve stvari- knjige i ohrabrenje da stalno čitaju.“