Održan peti po redu festival slovačke narodne pesme u Vojlovici

98

Tradicionalni festival slovačkih narodnih pesama, u organizaciji slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“, održan je po peti put u Vojlovici, a na njemu se predstavilo 20 učesnika među kojima je bilo najviše dece.

Peti po redu festival slovačke narodne pesme u Vojlovici ne samo da je predstavio bogatstvo tradicionalne slovačke muzike, već je i otvorio vrata za nove generacije kojima je omogućio da se povežu sa svojim  nasleđem i nastave da ga neguju.

Prema rečima Miroslava Oraveca, predsednika slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“, ova manifestacija je jedinstvena prilika da deca steknu samopouzdanje i u budućnosti uspešno predstave svoje pevačke talente na drugim festivalima.

 “Predstavljaju se naša deca koja nemaju tako prilike da se predstave na nekim drugim mestima. Dolazi domaća publika, dolaze bake i deke, ljudi koji će ih ispoštovati i dati im hrabrost da nastave dalje sa pevanjem.”

Kako otkriva Vladimir Kolarik, potpredsednik i umetnički rukovodilac  slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“, ideja ovog festivala je da se sačuva tradicija i narodni identitet Slovaka u Vojlovici.

Mlade nade festivala slovačkih narodnih pesama kažu da su pesme dugo pripremali i da im ovaj festival izuzetno znači.

Ovaj nastup mi mnogo znači zato što se inače bavim pevanjem.”

Kulturni život Vojlovice je od samog dolaska Slovaka u ovaj deo grada bogat i raznovrsan, a rad na kulturnom polju se posebno raširio osnivanjem Slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“ koji objedinjuje kompletan rad u svim oblastima kulturnih dešavanja među vojlovačkim Slovacima.