Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Goran Vasin oštro demantovao i negirao da je potpisao peticiju podrške dela Akademske zajednice vanrednom profesoru Dinku Gruhonjiću

59

Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odseka za istoriju, dr Goran Vasin oštro je demantovao da je potpisnik peticije kojom se pruža podrška Dinku Gruhonjiću, a koja je objavljena na portalu „Danas“. Naime, njegovo ime našlo se na listi, a on u saopštenju na svom Fejsbuk profilu demantuje i obrazlaže da je nikada nije potpisao.
O izjašnjavanju ili neizjašnjavanju. Kao profesor nacionalne istorije 19. veka, čitao sam i učio o vrednostima liberalnih ideja, slobodi govora, izražavanja, verskim slobodama… Iz tekstova koje sam pisao, i svega što sam istraživao, i sam se zalažem za ista načela. Poštujem načela slobodnog izražavanja i verske slobode, kakvu su zagovarali velikani srpskog 19. veka. Očekujem, isto tako, poštovanje prava svih nas da imamo potrebu sopstvenih verskih sloboda (ne modela pretvaranja Crkava u domove Sindikata). Moji prijatelji, Jevreji, Muslimani, ateisti, mogu o tome svedočiti sa mnogo primera. Rado i često, kod prijatelja odlazim na katolički Božić i Uskrs. Ne vređam nikoga i ne podržavam ugrožavanje drugih, ali ne i ugrožavanje svojih načela. Primeri Svetozara Miletića, Polit Desančića, uvek su primenjivi i danas.

Katedru na kojoj sam, gde su uzrastali velikani srpske istoriografije, smatram pravim primerom- ne bavim se onima koji nemaju naučne rezultate i nemaju iza sebe naučne monografije i valjane rezultate. Tako sam učio od svojih profesora, tako radim i sada. Začudio sam se videvši svoje ime na peticiji skupljanoj putem Gugl formulara u ovoj slučaju (nije prvi put na FF u mojoj karijeri), jer ona predstavlja suprotno od gore navedenog. Ne krivim nikoga, bar je toga bilo kroz istoriju. Puno hvala svima, na podršci, fokusiramo se na prave stvari- istakao je profesor Vasin na Fejsbuk profilu.