Otvorena konferencija „Vežbanje i kvalitet života – EQOL 2024“ u Novom Sadu

82

U Novom Sadu zvanično je otvorena šesta internacionalna naučna konferencija „Vežbanje i kvalitet života – EQOL 2024“ u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Šesta internacionalna naučna konferencija „Vežbanje i kvalitet života – EQOL 2024“ održana je u pedesetoj godini postojanja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu. Zvanicama je na početku programa prikazan kratak film, nakon čega se prisutnima obratio i ministar sporta Zoran Gajić.

          – Zaista mi je veliko zadovoljstvo što se ovaj događaj ovde održava i što sam ja sa ove funkcije zajedno ovde sa vama, i što sam deo ove priče i deo odrastanja ovog našeg čeda zvanog Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Ja sam bio tu kad je fakultet bio jako mali, nije bio ni punoletan, ali mogu da kažem da sam učestvovao i njegovom sazrevanju, odrastanju, i povećanju kvaliteta koji on danas nesumnjivo ima.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je takođe prisustvovao događaju, rekao je da je uloga sporta u jednom društvu nemerljiva.

– Uloga i značaj sporta u jednom društvu ne može da se ogleda samo kroz sportska dostignuća i uspehe. Ta uloga podrazumeva uticaj, povezanost koju sport ima sa celokupnim društvom, sa ekonomijom, zdravstvom, kulturom i vaspitanjem. Zato možemo reći da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja baštini bogato sportsko nasleđe našeg grada i regiona. Sport i sportske organizacije imaju veliku tradiciju u Novom Sadu još od davne 1790. godine kada je u našem gradu osnovana streljačka družina, pa preko 1853. godine kada je gimnastika uvedena kao obavezan nastavni predmet, sve do današnjeg dana kada je uspehe teško pobrojati.

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije,  naš proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, koji je naglasio da niko ne može sport objasniti bolje od samih sportista.

          – Uvek kada je neka sportska grana, ili u ovom slučaju univezitet, u rukama ozbiljnih ljudi koji se bave sportom, ili su bili blizu sporta, ta ustanova ima rezultat. Sa aspekta Olimpijskog komiteta mi imamo dobru saradnju sa njima, svaki dan izvodimo decu u raznim gradovima na trgove i edukujemo ih o raznim sportovima, pravimo razne radionice. Olimpijada se takođe približava, na njoj nam je fokus svakoga dana, to je jedna velika sportska smotra i sa njom se apsolutno ništa ne može porediti.

Među brojnim zvanicama našao se i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja prof. dr Patrik Drid, koji je iskoristio priliku da izrazi gostoprimstvo svima prisutnima u sali.

          – Sa zadovoljstvom vas pozdravljam u ovom izuzetnom danu kada obeležavamo 50 godina postojanja i rada Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. 50 godina predstavlja značajan period u životu svake institucije. Za Fakultet sporta ovo je vreme u kojem smo zajednički gradili ne samo obrazovnu ustanovu, već i zajednicu, identitet, i što je najvažnije, našu budućnost rekao je prof. dr Patrik Drid.

Na kraju, prisutnima se obratio i rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejan Madić.

– Mi smo tu, delimo ove naše prostore, imamo jako dobru pozadinu koju smo gradili još odavno. Rad sa sportskim fakultetima i univerzitetima je postao prepoznatljiv, i želim ovom fakultetu još brži razvoj, jer sport je zdravlje, a zdravlje je sport.

Konferencija poput ove najbolji su mogući način da se učvrste postojeće i stvore nove veze sa konkretnim ciljevima, a sve u cilju bržeg razvijanja sporta i sportskih institucija u Srbiji, saglasni su učesnici ovog događaja.