Mirović otvorio novi objekat Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu

44

„Prvi put od svog osnivanja, ustanova Studentski kulturni centar (SKC) u Novom Sadu dobila je objekat površine od gotovo 3.500 kvadratnih metara, u potpunosti opremljen za realizaciju kulturnih i umetničkih programa, što je ujedno i prvi novoizgrađeni objekat namenjen kulturi u Novom Sadu od 1981. godine, kada je izgrađeno Srpsko narodno pozorište“, izjavio je večeras na svečanom otvaranju predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Reč je o objektu koji je u potpunosti finansirala Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.
„Zahvaljujući zajedničkim naporima izgradili smo ovaj objekat u Kampusu, u sedištu Univerziteta u Novom Sadu, i stvorili uslove za realizaciju kulturnih događaja u budućnosti. Uradili smo važan posao za kulturne delatnike i poslenike i veliki broj poštovalaca kulturnih sadržaja, ali i za one kojima je Novi Sad na srcu“, rekao je Mirović.
Studentski kulturni centar u Novom Sadu, čiji je osnivač AP Vojvodina, organizuje različite programe radi podsticanja kulturnog, umetničkog i naučnog stvaralaštva studenata. Jedna od važnijih oblasti delovanja jeste produkcija scenskog programa i pozorišnih predstava, štampanih i muzičkih izdanja, organizacija koncerata, izložbi, muzičkih, filmskih i strip festivala i drugih programa. Objekat ima multifunkcionalnu koncertnu salu sa 200 mesta za sedenje i 1.000 mesta za publiku koja će koncerte pratiti stojeći, izložbenu galeriju, kao i deo namenjen studentskim organizacijama.
Direktor Studentskog kulturnog centra Obrad Škrbić podsetio je na to da je ta ustanova osnovana 1993. godine i da zahvaljujući Pokrajinskoj vladi ima svoj objekat kakav i zaslužuje.
„Ovaj događaj značajan je kako za rad naše ustanove tako i za kulturno-umetnički krajolik Vojvodine i cele naše zemlje. Povodom otvaranja SKC-a organizujemo i manifestaciju ‘P(r)oleće’, koja će trajati do 27. aprila“, izjavio je Škrbić.

Otvaranju objekta Studentskog kulturnog centra prisustvovali su i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Grada Novog Sada i drugi.