Nekoliko smernica za kupovinu stana u Beogradu

55

Kada se odlučite za kupovinu stana, posebno u velikom i dinamičnom gradu kao što je Beograd, važno je imati na umu nekoliko ključnih smernica koje će vam pomoći da donesete pravu odluku.

U nastavku ćemo razmotriti neke od najvažnijih faktora koji će vam pomoći da navigirate kroz tržište nekretnina u Beogradu i pronađete stan koji će zadovoljiti sve vaše potrebe i budžet.

Lokacija – faktor koji najviše utiče na cenu

Najznačajniji faktor koji utiče na cenu stana jeste lokacija. Stanovi na najatraktivnijim beogradskim lokacijama su i do nekoliko puta skuplji od prosečne cene kvadrata na nivou Beograda. 

Cena kvadrata u ovoj godini, barem do sada, nije se znatno menjala. Zvaničnih statističkih podataka, za ovaj period godine još uvek nema, pa ćemo se za cene kvadrata po lokacijama osloniti na prošlogodišnje podatke.

Tako kada je reč o cenama kvadrata u novogradnji oni izgledaju ovako:

 • Voždovac 1.165 – 3.645 evra/m²;
 • Zemun 1.058 – 2.980 evra/m²
 • Savski venac 1.095 – 8.735 evra/m²;
 • Zvezdara 833 – 3.905 evra/m²;
 • Novi Beograd 1.450 – 4.030 evra/m²;
 • Palilula 1.182 – 3.385 evra/m²;
 • Rakovica 1.430 – 2.720 evra/m²;
 • Vračar 1.108 – 5.365 evra/m²;
 • Čukarica 985 – 3.470 evra/m²;
 • Stari grad 2.360 – 5.025 evra/m².

Kada je reč o starogradnji cene su:

 • Novi Beograd 730 – 4.600 evra/m²;
 • Voždovac 640 – 3.475 evra/m²;
 • Čukarica 625 – 3.490 evra/m²;
 • Zvezdara 730 – 3.940 evra/m²;
 • Palilula 1.000 – 3.923 evra/m²;
 • Zemun 610 – 3.245 evra/m²;
 • Stari grad 1.125 – 5.080 evra/m²;
 • Vračar 875 – 4.360 evra/m²;
 • Rakovica 635 – 2.513 evra/m²;
 • Savski venac 1.490 – 4.432 evra/m².

Dakle, ukoliko vam lokacija nije od presudnog značaja, odabirom nešto manje atraktivne lokacije, možete proći i nekoliko puta jeftinije nego kao kada se opredeljujete za najtarženija naselja.

Stara ili nova gradnja – kako odlučiti?

Kada je reč o dilemi da li se opredeliti za staru ili novu gradnju, evo nekoliko činjenica koje vam mogu biti od pomoći prilikom donošenja odluke. 

Prednost prilikom kupovine nove gradnje može da bude u činjenici da možete povoljnije da prođete ukoliko kupite stan u izgradnji. Dakle prostor za pregovore i prilagođavanje je nešto veći, nego u slučaju star gradnje gde je cena mahom diktirana potrebom i voljom vlasnika stana. Takođe, u slučaju opredeljenja za novu gradnju, nema dodatnih troškova i ulaganja, dok su u slučaju stare gradnje ulaganja četo potrebna.

Najveća prednost stanova u starim zgradama može da bude cena. Starogradnja je uglavnom povoljnija od nove gradnje, pa čak i uz dodatna ulaganja (ukoliko ima potrebe za njima) može da bude povoljnija od nove gradnje. S tim da treba istaći da na najatraktivnijim lokacijama u Beogradu cene kvadrata starogradnje i novogradnje su gotovo izjednačene.

Najefikasniji način za upoznavanje sa ponudom

Prilikom kupovine stana brzina i efikasnost mogu da budu od presudnog značaja. Stoga i jeste jedno od pitanja na koji način se najbrže upoznati sa ponudom na tržištu naše prestonice. 

Najefikasniji način da to učinite je putem interneta, odnosno internet oglašivača. Svi beogradski stanovi su vam tako dostupni na svega dva klika. Sajtovi za oglašavanje često nude filtere za lokaciju, kvadraturu i cenu, pa tako pretragu možete suziti samo na onu ponudu koja odgovara vašim potrebama i mogućnostima. 

Treba istaći i da agencija za prodaju stanova u Beogradu vrlo često svoju ponudu kreiraju na ovim sajtovima. Tako da su sajtovi za prodaju stanova trenutno mesto sa nsjveobuhatnijom ponudom.

Struktura i kvadratura stanova koja se najviše prodaje

Već godinama unazad u Beogradu je najtraženija srednja veličina stanova. Dakle, stanovi sa površinom od 50-55 m². Uglavnom su to dakle stanovi sa jednom spavaćom sobom.

Ovi stanovi se ujedno najbrže prodaju, te ukoliko tragate za ovom strukturom stanova moraćete da budete odlučni u kupovini. Investitori, ali iz agencija navode da se najsporije prodaju stanovi manje kvadrature od navedene, dakle oni stanovi koji su namenjeni boravku jedne do dve osobe, te su izbor ovih stanova i mogućnost za pregovore nešto veći.

Koji period godine je najbolji za kupovinu stana?

Naše tržište je najaktivnije u poslednjem kvartalu godine. Ovo je period godine kada se proda najveći broj stanova što za kredit, što za gotov novac. Tržište je, sa druge strane najmanje aktivno u prvom kvartalu godine, međutim, u oovom periodu godine je i sama ponuda stanova nešto siromašnija.

Kada govorimo o tekućoj, 2024-oj godini, predviđa se da će idealan period za kupovinu stana biti leto. Veliki broj zahteva za izdavanje građevinskih dozvola je već podnet, tržište se oporavlja pa će i ponuda stanova u Beogradu u tom periodu biti na zadovoljavajućem nivou. Važno je napomenuti i da se do leta ove godine ne očekuje rast cena kvadrata, što se ne može sa sigurnošću tvrditi za kraj ove godine.

Nadamo se da su vam naše informacije i saveti bili od koristi i da će vam ubrzati i olakšati potragu za vašim idealnim stanom. Nama ostaje još samo da vam poželimo puno sreće u potrazi!