Obeleženo 80 god od deportacije bačkih Jevreja u Aušvic

52

80 godina od sprovođenja završne faze Holokausta u Novom Sadu, deportacije bačkih Jevreja u nacistički logor smrti „Aušvic-Birkenau“, obeleženo je komemorativnim skupom u novosadskoj sinagogi. Skupu su prisustvovali predsednik Jevrejske opštine Novog Sada Mirko Štark i zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

Predstavnici grada Novog Sada i Jevrejske opštine Novi Sad položili su vence kod spomen-ploče ispred novosadske sinagoge u znak sećanja na bačke Jevreje koji su aprila 1944. deportovani u nacistički logor smrti „Aušvic-Birkenau“. Mirko Štark, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, istakao je da je obaveza svih nas da se neguje sećanje na Holokaust kako bismo se borili protiv zaborava i revizije istorije.

Komemorativnom skupu je prisustvovao i Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Nakon održanih govora u sinagogi i polaganja venaca kod spomen-ploče, okupljeni su se prošetali do zgrade Pošte pored Limanske pijace, mesta nekadašnje železničke stanice odakle su žrtve Holokausta deportovani u logor „Aušvic-Birkenau“, rekao je Mirko Štark, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad.