Srpski strelci na Svetskom kupu u Bakuu, „duplo“ gađanje iz tri stava

50

Sledeći međunarodni izazov za srpske reprezentativce u streljaštvu biće treći Svetski kup u sezoni, koji će u Bakuu biti održan od 2. do 11. maja.

U ekipi je četvoro takmičarapuškom: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Teodora Vukojević („Čika Mata“) i Milutin Stefanović („Čika Mata“).

Vazdušnim pištoljem će gađati najbolji strelci Srbije u 2023, Zorana Arunović (Olimpik 011) i Damir Mikec (Policajac).

U stručnom štabu su selektor za discipline puškom, Dragan Donević, i treneri Jelena Arunović, Damir Mikec, Stevan Pletikosić i Milan Armuš.

Specifičnost turnira u glavnom gradu Azerbejdžana, koji je prošle godine bio domaćin Svetskog prvenstva, je da će u svakoj disciplini malokalibarskim oružjem biti održana po dva takmičenja. Zbog toga ovaj Svetski kup trajati duže nego ostali. Tako će se naši strelci puškom po dva puta nadmetati u gađanju MK puškom iz trostava. Srpski tandem strelaca pištoljem se takmiči samo vazdušnim oružjem.

Na ovaj način Svetska streljačka federacija želi da nadomesti to što su na prethodnom Svetskom kupu, održanom u Granadi u februaru, na programu bile samo discipline vazdušnim oružjem.

Svetski kup nije kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre, ali će se skupljati bodovi za rang liste, na osnovu kojih će se po jedan strelac u svakoj disciplini dobiti vizu za Pariz.

Poslednji turnir na kome će se deliti kvote biće Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem krajem maja i početkom juna u Osijeku. Olimpijske ulaznice za sada imaju Zorana Arunović, Damir Mikec i Lazar Kovačević, koji je nedavno pobedio vazdušnom puškom na Svetskom olimpijskom kvalifikacionom turniru u Rio de Žaneiru.