U Sremskim Karlovcima obeležena 176. godišnjica Majske skupštine

59

Majska skupština, održana 1848. u Sremskim Karlovcima, bila je jedan od ključnih događaja u istoriji srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji, a ove godine obeleženo je 176 godina od tog važnog događaja.

Majska skupština, održana od 13. do 15. maja 1848. godine, bila je prvi veliki politički skup Srba u Habzburškoj monarhiji. Ovoj skupštini prisustvovalo je oko 75 izaslanika iz različitih krajeva Vojvodine, Banata, Bačke, Baranje i drugih delova carstva.

Ovim povodom predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je položila venac kod spomen table na zgradi Magistrata, a potom se obratila prisutnima na Trgu Branka Radičevića.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović je takođe položio vence na grob vožda Đorđa Stratimirovića, koji se nalazi u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, kao i kod Spomen-ploče posvećene proglašenju Srpske Vojvodine na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima

Ovaj datum je od velikog značaja za srpski narod u Vojvodini jer su tada dobili pravo na korišćenje srpskog jezika i očuvanje pravoslavne vere, a obeležavanjem ovog datuma u Sremskim Karlovcima zvanice su se podsetile na borbu za nacionalna prava na putu za ostvarivanje kulturnih i političkih težnji srpskog naroda pre 176 godine. 

Pre obraćanja zvanica, upriličen je horski nastup učenika Karlovačke Bogoslovije.